Historie - Dragør Sydstrand

Skanser og militære anlæg Københavns Befæstning består af et stort antal forter og batterier. En del af dem kan opleves i Naturpark Amager. Langs Sydamagers kyst blev der under 1. verdenskrig anlagt batterier, skanser og skyttegrave langs kysten. I Kongelunden er dele af Søndre og Nordre Skovskanse bevaret i Sydamagerstillingen, som i 1916 blev opført mellem Dragør Fort og Kongelunden. På sydspidsen af Amager ligger Kongelundsfortet, der blev bygget under 1. verdenskrig (1914-1916), som et kystbatteri. Fortet blev i 1930’erne bygget om som en konsekvens af Tysklands oprustning, og endnu engang ændret i den kolde krig efter 2. Verdenskrig. I 1950’erne blev fortet indrettet som base for luftværnsraketter, der skulle imødegå truslen fra Warszawapagten. Selve fortet fungerede som radarstation, og de store platforme, man kan se i dag, stammer fra denne tid. Raketterne var placeret på Kalvebod Fælleds sydlige del, hvor anlægget er bevaret. I 1982 blev fortet nedlagt som militært anlæg, og er udsigtspunkt og støttepunkt for mange naturaktiviteter for børn og unge. I nærområdet kan man også opleve Dragør Fortet der blev anlagt 1910-1915 på en kunstig ø syd for Dragørs gamle bydel. Dragør Fortet er privatejet og rummer i dag faciliteter for konferencer og selskaber.

Ud over fort og batterier kan der på de gamle skydearealer opleves en række gamle skydehøje. Der er i alt 9 kunstige høje, hvor der på flere er en fantastisk udsigt over Naturparken. Der er også store betonblokke på de gamle skydearealer på Kalvebod Fælled. De har simuleret bygninger og byer i terrænet. På gamle militære skydekort over området kan man læse, at betonklodserne var navngivet, som f.eks. mejeri og benzinstation.

Friluftsliv

Fra slutningen af 1800-tallet begyndte landliggerlivet med sommerhuse og badeanlæg at vinde indpas. Badeanstalten ved Dragør Søbad syd for Dragør Fort er et spor, der vidner om friluftslivets begyndelse i området. Kongelunden er også et af de første udflugtsmål for de friluftssøgende storbyborgere. Langs hele Naturparken ligger gamle og nye kolonihaveforeninger. Amager blev tidligt et yndet sted for nytte- og kolonihaver for storbyens befolkning.