Dyr
I Kongelunden findes en mindre bestand af rådyr. De blev oprindeligt sat ud på Vestamager i 1960 og 61 og har derfra spredt sig til Kongelunden, hvor de trives. Den bedste tid at få dem at se er ved daggry og ved solnedgang. Men det kræver, at man bevæger sig musestille. Ellers er de hurtigt væk.
Der er også ræve og harer og masser af mus i Kongelunden. Derimod er der hverken grævling, egern eller muldvarp. Det skyldes, at Amager er en ø, og grævlinger, egern og muldvarpe er ikke meget for broer. Der er også en hel del fasaner i Kongelunden. De stammer fra fasaneriet, der blev oprettet i 1840. Det var vilde fasaner, som man ”nursede”, så de ville trives og yngle, så der var noget for kongen at skyde. I dag er der meget lidt jagt i Kongelunden. Til gengæld er ræven med til at holde bestanden nede.
Pattedyr
I Kongelunden findes en mindre bestand af rådyr. De blev oprindeligt sat ud på Vestamager i 1960 og 61 og har derfra spredt sig til Kongelunden, hvor de trives. Den bedste tid at få dem at se er ved daggry og ved solnedgang. Men det kræver, at man bevæger sig musestille. Ellers er de hurtigt væk.
Der er også ræve og harer og masser af mus i Kongelunden. Derimod er der hverken grævling, egern eller muldvarp. Det skyldes, at Amager er en ø, og grævlinger, egern og muldvarpe er ikke meget for broer.
Læs mere om pattedyr i artsleksikonet
Fugle
Kongelunden er et rigtigt godt sted at kigge på fugle. Med sin beliggenhed ud til strandengene og Køge Bugt er der et rigt udvalg af forskellige slags fugle. Bare i skoven regner man med, at der er over 300 forskellige arter. De trives i den tætte underskov. Og i foråret og den tidlige sommer kan du høre masser af fuglesang – bl.a. nattergale og skovsangere.
Fra fugletårnet i den sydlige og nye del af Kongelunden kan man betragte de mange trækfugle på vej mod nord eller syd. Det kan være store træk med tusindvis af traner eller af grågæs og bramgæs. Himlen kan være sort af fugle. Du kan også være heldig at se havørn og andre danske rovfugle på træk.
Er du fugleinteresseret kan du gå ind på dofbasen.dk og se, hvilke observationer, der er gjort på forskellige lokaliteter i landet. Er det fx tid til tranetræk i Kongelunden? Du kan også indtaste dine egne observationer og se statistikker over alle observationer af de forskellige fuglearter.
Der er også en hel del fasaner i Kongelunden. De stammer fra fasaneriet, der blev oprettet i 1840. Det var vilde fasaner, som man ”nursede”, så de ville trives og yngle, så der var noget for kongen at skyde. I dag er der meget lidt jagt i Kongelunden. Til gengæld er ræven med til at holde bestanden nede.
Læs mere om Kongelundens historie
Læs mere om fugle i artsleksikonet
Insekter
Et rigt insektliv er et andet særkende for Kongelunden. Og det gælder ikke bare myg i sommermånederne.
Hvis du en sen aften efter mørkets frembrud møder folk med lys og net, skal du ikke lade dig forskrække. Det er insektjægere, der kommer til Kongelunden langvejs fra for at fange insekter. Der findes over 22.000 insektarter i Danmark, og kun 2.000 har et dansk navn. I Kongelunden findes der fx flere arter natsværmere, der ellers er meget sjældne andre steder i landet. I august kan man bl.a. finde flere arter af de flotte ordensbånd, både rødt ordensbånd og blåt ordensbånd samt lindeuglen.
Også sommerfugle er der mange af. Skovrandøjen er ganske almindelig, og er man heldig kan man også se mere sjældne arter som den eksotiske iris, den hvide admiral og den plettede dværgmåler.
Læs mere om insekter i artsleksikonet