Ministeren satte strandtudser ud i Naturpark Amager

Publiceret 05-07-2019

Sammen med børn fra børnehaven Eskebøl Allé, satte miljøminister Lea Wermelin de første 100 af i alt 900 strandtudser ud i Naturpark Amager. Håbet er at den truede art igen vil yngle på strandengene ved København.

Miljøminister Lea Wermelin udsætter strandtudser i Naturpark Amager
Miljøminister Lea Wermelin og børn fra Børnehaven Eskebøl Allé.

Den sjældne strandtudse er tilbage på Kalvebod Fælled, efter miljøminister Lea Wermelin i dag udsatte de første i Naturpark Amager. Strandtudsen yngler i vandhuller med lavt vand, der delvist tørrer ud i perioder. I alt står 20 nye paddedamme klar til 900 små et-årige tudser, der skal sættes ud i år. 

 

- Naturen er fascinerende og værd at værne om. Tænk at vi har en art som strandtudsen, der hverken kan springe eller hoppe, men til gengæld er god til at løbe og gå. Vi bliver et fattigere land, hvis flere arter forsvinder fra vores natur. Derfor giver vi nu naturen en hjælpende hånd, siger miljøminister Lea Wermelin.

 

Strandtudserne bliver op til 8 cm lange og kan kendes på en tydelig gul stribe ned langs ryggen. De pågældende tudser er blevet indsamlet som æg i det sydlige Skåne, og de har udviklet sig til haletudser og nu voksne tudser i fangenskab, hvor langt flere af æg og haletudser overlever end i naturen. Derfor kan to tredjedele af de skånske tudser nu sættes ud på Kalvebod Fælled, mens resten bliver genudsat i Sverige, hvor æggene blev fundet. På den måde sikres den skånske bestand også. 

 

Del af Naturpark Amager

De første strandtudser blev sat ud på Kalvebod Fælled sidste år, og forventningen er, at de begynder at yngle på strandengene i løbet af et par år. Dermed vil man igen vil kunne høre deres karakteristiske parringskald i foråret.  

 

Strandtudsens karakteristika er den gule stribe langs ryggen.

Strandtudser bliver op til 8 cm lange og kendes på den karakteristiske gule stribe langs ryggen. 

- Forhåbentlig kan vi nu føje strandtudser til den lange liste over spændende oplevelser, som Kalvebod Fælled byder på sammen med resten af Naturpark Amager. Vi kan være stolte af, at vi har et unikt naturområde, der er 10 gange så stor som Central Park i New York, og som kun er en rask cykeltur væk fra Rådhuspladsen i København, siger Lea Wermelin.

 

Projektet indgår i et stort EU LIFE-projekt, hvor Sverige og Tyskland deltager sammen med Danmark. Projektet har til formål at sikre levesteder for truede og beskyttede arter som strandtudsen. Københavns Kommune har støttet projektet i Kalvebod Fælled med 100.000 kroner.