Gå Amarminoen

Gå på opdagelse langs den cirka 27 kilometer lange vandrerute Amarminoen. Følg de dråbeformede piktogrammer langs hele ruten, der strækker sig fra DR Byen i nord, over Sydvestpynten i syd og hele vejen til Dragør Fort i øst.

Amager Fælled og i Ørestad er naturen helt tæt på byen og på Kalvebod Fælled møder du det internationale fuglereservat og Danmarks største selvsåede birkeskov. 
Helt mod syd vokser den lyse skov Kongelunden, og ved Dragør møder du Sydamagers uspolerede kystlandskaber og lavbundede havområder. 

Om du trænger til en times frisk luft under åben himmel eller den store vandretur over flere dage, er Amarminoens forskellige naturområder en oplagt ramme til store oplevelser ro og fordybelse, mens du stadig har byens puls indenfor rækkevidde. 
Del gerne dine oplevelser med #naturparkamager og #amarminoen

Start- eller slutpunkt og hjem igen
Der er ingen rigtig retning på Amarmino, men den kan gåes begge veje med hver sin oplevelse. Se kort og rejsevejledning

Startsted DR byen
ved rundkørslen Ørestads Boulevard / Grønjordsvej

Startsted Dragør
Dragør ved Prins Knuds Dæmning
Bus 35 og METRO linjerne M1 og M2
forbinder Amarmino startpunkter

Download ruten

Klik på link herunder, for at downloade en printbar version af rutenKLIK FOR AT DOWNLOADE KORTET

13 højdepunkter på Amarminoen se punkter på kortet

1. Grønjordssøen
Er du ikke kendt i området, kan du godt passere lige forbi Amagers Fælleds vigtigste fuglelokalitet, uden at opdage den er der. Men den er bestemt et stop værd. Her lever en lang række fugle, padder og andre dyr. Du finder søen lige syd for Amarminoens nordligste sti nær DR Byen.

 

2. Skraldebjerget
Helt frem til 1974 var her losseplads og man kan levende forestille sig stanken fra de enorme affaldsmængder. Den er heldigvis forduftet og de eneste synlige vidnesbyrd fra københavnernes ophobede affald er et par bemærkelsesværdige bakker midt på Amager Fælled. Den største er hele 11 meter høj, indbyder til en fantastisk udsigt over store dele af naturparken og kaldes i folkemunde Skraldebjerget.

3. Ved Slusen
Mellem motocrossbanen og den del af havnen, som kaldes sluseløbet, tårner et højt hævet plateau op, som måske tydeligst giver et billede af Naturpark Amagers særegne størrelse. På en og samme tid er man midt i byens trængsel og et stykke unik natur. Lad man blot blikket vandre ganske få grader, ser man moderne kontorbygninger, et levende havneliv, tog- og motorvejstrafik og de grønne langstrakte vidder som fortsætter i det uendelige mod syd.  


4. Birkedam Sø
Lige syd for Kalvebod broen finder du Birkedam sø. Her er der både mulighed for at slå sit telt op, lave bål og fiske. Søen tæller en del såkaldte fredfisk, som skaller, brasen og suder. Og med Birkedam skov som bagtæppe, er man garanteret en ualmindelig smuk overnatning, uanset hvornår på året man er der.

5. Villahøj
Hvornår har du sidst set dansende brushøns, flaksende viber og glidende knobsvaner med en moderne skyline i baggrunden?
Det kan du på Villahøj, som er der hvor Svenskeholmvej hæver sig over en række småsøer nedenfor.  

6. Naturcenter Amager
Fra hjørnet af Svenskeholmvej og Granatvej er der en kort afstikker til Naturcenter Amager, hvor du blandt andet kan finde spisestedet Traktørstedet, naturformidlingsbutikken Friluftshuset og offentlige toiletter.

7. Pinseskoven
Ikke alene er Danmarks største selvsåede birkeskov et rigtig moderne Instagram hotspot – du finder også et stykke rigtig spændende natur, med mange sjældne dyr og planter. Ikke mindst den smukke og sjældne sommerfugl ilia, der kan ses flaksende omkring i juli. 

8. Søndre pumpe og Hejresøen
Selvom Amarmino ruten lige slår et sving udenom Klydesøen og fuglereservatet, er der her rigtig god mulighed for at nyde det alligevel. Der er masser af spændende fugleliv i Hejresøen og har man mod på en lille afstikker, er der ikke langt til det sydligste fugletårn fra pumpestationen, som i øvrigt er medvirkende til at dine sko er nogenlunde tørre undervejs.

9. Hestefælleden og Sydvestpynten
Langs det allersydligste Amager er der pandekagefladt, smukke udsigter over Køge Bugt og når sæsonen tillader det, blomster og fugle i massevis.
Fugle er der særligt mange af på Kofoeds Enge lige syd for Kongelundsfortet, der er lukket for gæster i ynglesæsonen.

10. Kongelundsfortet
Det gamle befæstningsanlæg blev første gang opført under 1. verdenskrig og er blevet ombygget flere gange siden, i takt med tidens krav. I dag er her outdoorcenter med fokus på natur og læring. Ved indgangen er der toiletter, som gerne må benyttes af Amarminoens vandrere.
Se mere på https://kongelundsfortet.dk/

11. Kongelunden 
I 1818 overtalte geheimråd og præsident for Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab Jonas Collin Store Maglebys bønder til at udplante træer på deres fælles græsningsjorde, og siden 1830 har der været en smuk skov her, særligt med egetræer. Nogle af de allerførst udplantede egetræer kan stadig opleves den dag i dag. Fx Kroneegen, der står ud til Collins Allé.

12. Bjarke Cirkelsten
Kunstneren Thomas Dambo er kendt for sine trolde, opført i genbrugsmaterialer, der efterhånden gemmer sig mange steder i hovedstaden.
Bjarke står et sted i den østlige del af Kongelunden og gemmer sig inde bag en halv cirkel af sten.

13. Sydstranden
Langs Dragør Sydstrand er der rig lejlighed til både at kigge på drager, fugle og mennesker. Er der vind, kan man blive fascineret af de farverige kitesurfere ude på vandet, er der knap så meget vind, er der gode muligheder for at opleve et varieret og rigt fugleliv, og for menneskenes vedkommende, er der det særlige ved denne strand at den ivrigt bruges af Dragørs borgere til alt fra hundeluftning, løbetur og generel mødested.
Og så er udsigten over Øresund og broen til Sverige fænomenal, uanset tidspunkt og vejrlig. Se også: 
Folder om Naturpark Amager 

Naturpark Amager på Instagram

Naturpark Amager på Facebook

Naturpark Amager på Youtube